sunnuntai 8. lokakuuta 2017

Väriterapiaa

Syksyn värikkäät lehdet ovat kiinnittäneet huomiomme. Upea ruska on vallannut päiväkodin pihan. Minulle esitettiin kysymys, miksi lehdet vaihtavat väriä ja tätä tutkimme lasten kanssa.
Aamupiirillä katsoimme muutaman videon pätkän siitä, miksi lehdet vaihtavat väriä ja miten tutkijat asiaa tutkivat. Tiesitkö sinä, että lehdet eivät vaihda väriä vaan keltaiset ja punaisen sävyt vain tulevat esiin, kun puu imee lehdestä lehtivihreän tärkeät ravinteet talteen. Näin alla olevat värit pääsevät esiin.

Tutkimme suurentavalla luupilla, miten lehdet vähitellen vaihtavat väriään.

Pihatalkoissa yhdessä muun päiväkodin väen kanssa haravoimme pihan. Talteen otetut vaahteranlehdet toimivat väriaskartelun materiaalina, kun teimme lehdistä taideteoksen.


Vaahteranlehti töpöteltiin ensin reunojen ympäriltä syksyn väreillä, sitten toinen pienempi lehti maalattiin ja painettiin tyhjään kohtaan. Tässä työ on vielä keskeneräinen.

Värien maailmassa pysyimme koko viikon. Uimavuoromme altaassa sai piristyksen kelluvasta väriterapiavalosta. Jokainen pääsi polskimaan päiväkodin altaaseen viikon aikana.

Uinnin lopuksi rentouduttiin väriä vaihtavan vesivalon loisteessa.

Viikon aikan lauloimme värilauluja ja tutkimme väriympyrän värejä. Kädet sotkussa hymyssä suin saimme aikaiseksi pääväreistä välivärit ja bonuksena vielä ihanat värivanat käsiä pestessä.


Käsien maalaaminen kutitteli mukavasti ja tuntui hauskalta.


Ensin maalasimme lasten kädet pääväreillä, keltaisella, punaisella ja sinisellä.
Sitten sanoimme käsipäivää ja yllättäen huomasimme pääväreistä syntyvät välivärejä. 


Hyvää päivää. Ja päävärit saavat aikaiseksi välivärejä.

Iloinen yllätys.

Lopuksi vielä käsiä pestessä yllätyimme iloisesti, kun vesi värjääntyi pääväreistä syntyneeseen väliväriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti