keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Geometrian maailmassa

Itsetehty geometriapeli vanhasta "arvaa kuka" pelilaudasta
Muutaman viikon ajan olemme tutustuneet geometrian lumoavaan maailmaan. Olemme tutustuneet geometriaan monin eri tavoin. Olemme tutustuneet tekemällä, kokeilemalla, tutkimalla. Olemme oppineet monia uusia asioita tasokuvioista ja kolmiulotteisista muodoista.
Tasokuvioita harjoittelimme tekemällä mallista samanlaisia kuvioita. Tehtävään tarvittiin 12 tikkua ja useita erilaisia muotokortteja. Matikasta on moneksi materiaalia.Kolmiulotteisia muotoja rakensimme liuotettujen herneiden ja hammastikkujen avulla. Mielikuvituksellisista muodoista pystytimme eteistilaan näyttelyn.
Geolaudoista muodostui yksi ehdoton lasten suosikki. Suosin läpinäkyviä geolautoja, jolloin alle voi laittaa paperisen tarkistuskuvion. Geolaudoissa tarvitaan hahmottamisen taitoja. Mikäli geolautojen käyttö on työlästä, voi ensin harjoitella pelkästään alle laitettavalla paperilla ja sitten siirtyä mallikortteihin. Ohjeet tämän kaltaisiin kortteihin löytää pinterestistä.


Erilaiset pelit motivoivat oppimaan. Linnapelissä rakennetaan mallikorteista erilaisia linnoja ja torneja useasta erilaisesta muotopalikasta. Tämä peli kehittää loogista ajattelua. Hakkapelit, joissa hakataan pienillä nauloilla ja vasaralla muotoja alustaan tehden suurempia kokonaisuuksia on vuodesta toiseen yhtä suosittu. Näissä voi käyttää omaa luovuttaan tai tehdä samanlaisen mallista. Colorama on noppapeli, jossa meillä pelataan aina tiimissä lautapeliä kooten muodot nopeasti laudalle. Coloramaa voi pelata myös toisenlaisilla säännöillä.
Taba on hauska tunnustelupeli. Neljä erilaista pussia täynnä muotoja, joille etsitään paria tai samanlaista muotoa tai etsitään kokonaisuuksia. Tätä ihanaa peliä voi pelata monella eri tapaa. Olemme siis opetelleet muotoja käyttäen aistejamme, harjoittelemalla ryhmätyötaitoja, tekemällä mallista, rakentamalla, käsiä käyttämällä, päättelemällä ja kokeilemalla. Hauskat ja opettavaiset viikot ovat takana. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti