perjantai 22. joulukuuta 2017

Tutkimusmatkalla ennen joululomaa

Viimeinen päivä ennen joululoman alkua oli kuulas pakkasaamu. Maa oli huurtunut ja ulkona oli pieni kylmä tuulenvire. Sisäleikit sujuivat leppoisasti ja minulla oli aikaa asentaa tietokoneellemme uuden oppimisvälineemme ohjelma. Koska voimme heijastaa tietokoneen ruudun valkokankaalle saa suurennetut kuvat aika hulppeat mittakaavat. Tutkimme sisällä ihon pintaa, luomia, pieniä pintanaarmuja ja hiuksia. Sitten siirryimme laitteen kanssa ulos. Pienet tutkijamme tekivät innokkaasti töitä vielä viime metreillä ennen joululomaa. 
Tästä on kyse.


Langaton mikroskooppi toimii myös ulkona.

Tevellan kautta tullut langaton mikroskooppi vei meidät tutkimisen maailmaan. Miltä kaikki näyttää suurennettuna? Ihmetys oli käsinkosketeltava, ihastuneita huudahduksia ja uusia tutkimisen ideoita. 
Tämän laitteen voi kytkeä mihin tahansa wi-fiä käyttävään laitteeseen, tietokoneeseen, tablettiin tai kännykkään. Ulkona käytimme kännykän näyttöruutua. Halusimme tutkia, miltä lumikiteet ja jää näyttävät suurennettuina. Mikroskoopilla voi suurentaa minkä tahansa materiaalin 43 kertaiseksi. 
Pienen opettelun jälkeen laitetta on helppo käyttää. Laitteen reunasta on mahdollisuus vääntämällä säätää tarkkuutta. 
Näitä tutkimme.


Lapset toivat pöydälle lumisen kepin ja jäälohkareen.

Jäälohkareet ovat tällä hetkellä pihamme suurimpia aarteita. Niitä etsitään kaikkialta ja kerätään ämpäreihin ja rekkoihin. Niitä liikutellaan ja vartioidaan ja tietenkin yritetään myös napata toisen löytämä suuri ihana jäälohkare. Ne haluttiin myös ehdottomasti tutkimuksen aiheiksi.
Asetimme mikroskoopin jäälohkareen päälle ja tarkensimme kuvaa. Suurennettu kuva näkyi kännykän näytöltä. Kännykkää oli jokaisen lapsen helppo katsoa vuorollaan. Tätä laitetta voi käyttää yksinään, mutta toimii myös ryhmän kanssa

Jääkiteitä. Tämä kuvanlaatu on suoraan laitteella napatusta kuvasta.

Kuvia voi laitteella ottaa laitteen päällä olevaa nappia painamalla. Lastenkin helppo käyttää. Kuvat tallentuvat ohjelmaan. Laitteella voi sovelluksen avulla ottaa myös pieniä videopätkiä. Ennen ulos lähtöämme olin ladannut puhelimeeni sovelluksen play-kaupasta. Sovelluksen avulla pystyin yhdistämään laitteen kännykkääni.

Hiekkaa jään joukossa. 

Toivon todella, että joululomalta palattuamme vielä olisi jäätä ja lunta, jotta voisimme jatkaa tätä aihetta. Hiekka jään joukossa laittoi miettimään, miksi jään päälle laitetaan hiekkaa. Kitka voisi olla seuraava tutkimisen aiheemme, nyt kun osaamme tätä laitetta jo käyttää.
Aivan loistavaa talvimateriaalia tarjoaa Lumen ja jään valtakunnassa kirjanen

Näihin materiaaleihin kannattaa tutustua huolella. Siellä on paljon tutkimisen aiheita, tietoa ja leikkejä, runoretkiä, jälkien tutkimista. Näistä aiheista pääsemme toivottavasti jatkamaan lomien jälkeen. Suomen talvi, kun on täällä etelässä välillä arvaamaton.

Oksan pää lumikiteiden peitossa. Luonnon oma taideteos.


.


                        Ei kommentteja:

Lähetä kommentti