tiistai 28. marraskuuta 2017

Ohjeet kutistemuovin käyttöön

Jos olet suunnitellut kutistemuovilla askartelua, lue parhaat vinkit blogistani. Näin vältät suurimmat virheet, sillä meidän projekti ei mennyt ihan kuin Strömssöössä.
Innostuneina lähdimme toteuttamaan mukana tulleiden ohjeiden mukaan omia koruja. Paketissa on 4xA4 taikalevyä, jotka uunissa kutistuvat ja kovettuvat.  Jaoimme kutistemuovilevyt 4 osaan. Näin koko lapsiryhmämme sai yhdestä paketista jokainen oman (A6) korulevynsä.
Pakkauksessa 4 x A4 


Ohjeet olivat englanniksi ja kävimme niitä suomentamaan. Blogini ohjeiden mukaisesti pääset toteuttamaan sinäkin kutistemuovin avulla luovuuttasi. Kutistemuovista voi askarrella koruja, mageetteja tai vaikka avaimenperiä. Mielikuvitus on vain rajana aiheissa - Oman nimen alkukirjaimesta lempieläimeen.
Voit värittää puuväreillä tai tusseilla.

Kutistemuoviin piirretään ja väritetään karhealle puolelle muovia. Kyninä voi käyttää tusseja tai puuvärejä. Me käytimme molempia. Pakkauksen mukana tulee erilaisia värityskuvia, joita voi käyttää kuteistemuovin alla mallina. Malli voi olla mikä tahansa tai muoviin voi piirtää täysin oman maun mukaan. Malli muovin alla liikkuu helposti pois paikoiltaan, joten se kannattaa kiinnittää pöytää vaikka teipillä tai sinitarralla. 

Värittämisen jälkeen malli leikataan irti levystä jättäen sivuille pieni varoreuna. 
Tähän asti kaikki sujui mallikkaasti. Sitten alkoi työn haastavin osuus. Uunittaminen.

Koska päiväkotimme kiertoilmauunissa lentelee välillä karjalanpiirakatkin vauhdikkaasti, päätin uunittaa korumme kotiuunissani. Valitsin ohjeiden mukaisesti lämpötilaksi 130 astetta. Ensimmäinen koru oli uunissa kaksi minuuttia. Tämän kokeilun jälkeen vähensin uunissa olo aikaa yhteen minuuttiin. Puhelimeni kello toimi ajastimena.
Uunissa 1-2 minuutti 130-160 astetta.


Ohjeen mukaan valmiit tuotokset tuli laittaa uuniin yksi kerrallaan keskelle uunipeltiä leivinpaperin päälle. Olimme nimikoineet korut maalarinteipillä. Otin nimilapun uunissa olon ajaksi pois. Koruun tein valmiiksi reiän rei'ittimellä.  Valmiissa korussa tämän kokoinen reikä oli melko pieni ja kovin paksu naru siitä ei mahdu, ohuempi kyllä. Jotkut korut laitoin mattapinta ylöspäin ja toiset kiiltäväpinta ylöspäin. En huomannut, että olisi vaikuttanut tuloksiin millään tavoin.
Yksi kerrallaan uuniin leivinpaperin päälle.

Ensimmäiset neljä korua valmistui uunissa ilman ongelmia. Sitten alkoi tapahtua. Viides koru, jonka otin ulos uunista oli aivan kuprulla joka suuntaan. Epätoivoisena yritin pannulapulla painella korua tasaiseksi. Seuraavakin koru kupruili ja tämän seurauksena päätin laskea uunin lämpötilaa 120 asteeseen. Tämä ei auttanut asiaa, vaan pitkitti korun kutistumista melkoisesti. Nyt päätin nostaa lämpötilan 140 asteeseen. Tämä auttoi asiaa hetkellisesti. Muutama onnistunut koru tuli taas uunista ulos. Ja sitten kupruilu alkoi taas. 
Olin harmissani lasten puolesta. Vielä enemmän harmistuin huomattuani, etten ollut laittanut yhteen koruun etukäteen reikää narua varten. Huomasin unohdukseni heti ottaessani korua ulos uunista. Äkkiä nappasin rei'ittimen ja toimin salamannopeasti. Ja niinhän siinä kävi, että kiinni jäi.
Ole huolellinen ja tee reiät aina ETUKÄTEEN!


Sitkeydellä sain taisteltua korun irti. Pienellä korjauksella koru näytti entistä ehommalta. 
Loppumetreillä tajusin, että melko uusi uunini on kaiketi syypää korujen epätasaiseen laatuun. 
Uunini nimittäin alkaa jäähdyttää automaattisesti ja puhaltaa lämmintä ilmaa ulos energiapihinä laitteena. Tämä pieni tuulenvire todennäköisesti teki koruista kupruilevia.  Paras uuni kutistemuoville on siis taatusti tavallinen uuni, ilman mitään hienouksia.
Taitavatkin voi mokata, aikuisetkin. Ja silti lasten mielestä ihan parhaat korut ikinä. Ja niitä solmuja voi sitten harjoitella, kun naruja laitetaan kiinni koruihin.



Valmiit korut vailla nauhoja.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti